hET GEVANGENHUYS

Unieke koffiebar | UInieke plek

Ons Kafeetje, een plek voor heerlijke koffie’s en huisgemaakt lekkers.

Een vintage koffiebar in een voormalig gevangenis.

Waar je kan genieten van een groene lunch, gemaakt van lokale  producten.

EEN KIJKJE ACHTER DE TRALIES

Het Gevang is een bakstenen gebouw met een rechthoekige plattegrond en een schilddak. In het voorste deel zijn getraliede vensters in hardstenen omlijstingen zichtbaar. Boven de voormalige ingang is het Gelderse wapen met de leeuwen te zien. Het gebouw had oorspronkelijk drie cellen, die nog steeds te herkennen zijn aan de oranje stenen op de vloer. Aan de muren van de buitenste cellen was een ketting bevestigd om de gevangenen vast te houden. Voorin de cellen bevond zich een put voor de bekende doeleinde. Deze putten zijn in 1977 uitgegraven en bevinden zich nog steeds onder het plavuizen vloeroppervlak van de begane grond. Een van de putten is afgedekt met een rooster, waardoor je een blik ondergronds kunt werpen. Ook werden in 1977 verschillende vondsten gedaan, zoals potten, kannen, flessen, borden, aardewerken pijpen en restanten van schoeisel. Een aanzienlijk deel van deze vondsten is momenteel te bezichtigen in het Stadsmuseum.

Toch geen stadsgevangenis?

Het Gevang is gesticht in 1766 als vervanging van de sterk verouderde  accommodatie voor het onderbrengen van gevangenen onder het stadshuis en onder de toren van de Grote Kerk, beide aan de Markt (Simonsplein). Het gebouw werd door de provincie
gebouwd, dat kun je zien aan het wapen boven de ingang. In plaats van het wapen van de stad Doetinchem met één leeuw, zie je het Gelderse wapen met twee leeuwen. Mensen noemen dit gebouw vaak de oude “stadsgevangenis”, maar eigenlijk is dat dus een verkeerde naam. In 1780 werd het gebouw uitgebreid met een  verhoorkamer. Voorheen gebeurde dit in het stadhuis. Maar het overbrengen van de gevangenen bracht niet alleen kosten met zich mee, ook het risico van ontsnappen werd vergroot. In het midden van de 19de eeuw is het gebruik als gevangenis beëindigd.

Waar komt de naam Doetinchem vandaan?

Dat is nog steeds niet zeker. In een historisch document uit 838 wordt voor het eerst gesproken over ‘villa Duetinghem’, een nederzetting met een kerk. Doetinchem kreeg rond het jaar 1100 het recht om een stadsmuur met poorten te bouwen. Op de huidige kaart van Doetinchem is de ei-vorm van de stad te zien, zoals die was toen de stadsmuur er nog stond. In de stadsmuur zaten vier openingen. Later werden deze openingen vervangen door poorten: de Waterpoort, de Heezenpoort, de Hamburgerpoot en de Grutpoort. Om de stadsmuur heen lag een smalle gracht met daaromheen een wal. De Walmolen staat op een restant van deze wal. In 1237 kreeg de plaats stadsrechten van Graaf Otto II van Gelre en Zutphen. De stad brandde bijna geheel af in 1527; het document van de stadsrechten is toen verloren gegaan.

"Prachtige locatie, uitstekende koffie, prettige en ongedwongen sfeer en super lekker gebak uit eigen keuken!”

Pete Walters, Luke caffe

huisgemaakt, vers en gezond

Unieke koffiebar

Ons Kafeetje serveert in ‘t Gevang een groene lunch, perfecte koffie uit een historische machine en gebak uit eigen keuken. Allemaal vers bereid voor een heerlijke ervaring op deze prachtige locatie.